Mișcarea fluxului de materiale și mărfuri este mult facilitată de halele de depozitare. În ce măsură, însă, aceste depozite ajută în mod real? Ce provocări sunt întâmpinate și ce rol poartă caracterul modular al depozitelor Modulis în depășirea acestora?
Estimările privind spațiile de depozitare moderne existente în România sunt de puțin peste 5 milioane de metri pătrați, la care se adaugă/ se vor adăuga în acești ani undeva la aproape 1 milion de metri pătrați de noi astfel de spații.
Două procente din suprafața nou adăugată este reprezentată de prima etapă a parcului Modulis, respectiv 19 880 mp închiriabili. În cazul parcului logistic de față, încă din denumire reiese un indiciu referitor la ceva ce ne deosebește de alte hale de depozitare: caracterul modular al acestora, specific ce poate rezolva provocări de ordin logistic, așa cum scriem mai pe îndelete mai jos.

Spațiile de depozitare efectivă sunt mai mici
În definitiv, ce sunt depozitele? Sunt camere mari destinate acomodării de valori materiale. Dar nu orice metru pătrat de hală reprezintă spațiu pentru depozitare, întrucât căile de acces ocupă și din suprafața interioară, la fel și spațiile de siguranță, spațiile pentru hidranți și exemplele pot continua.
Halele modulare pot fi compartimentate după necesitățile beneficiarilor, astfel suprafața clădirii de tip M1 poate fi despărțit în trei părți egale, de 660 mp fiecare. Iar hala de tip M2 poate fi împărțită în jumătate, respectiv câte 1 000 mp fiecare. O companie poate închiria o hală și probabil încă o treime de hală în vecinătate, pentru optimizarea după specific a spațiilor și pentru a putea depozita materie primă ori bunuri finite în moduri mult mai avantajoase.
Dacă necesarul de spații de depozitare variază?
Până de curând se manifesta preferința operatorilor economici sau industriali în a utiliza hale de depozitare de suprafață mare, de 1 000 – 2 500 mp, însă, ca urmare a diversificării domeniilor și abordărilor privind activitatea industrială și a abordării pieței, cererea pentru depozite cu suprafețe mai mici, de circa 500-600 mp, a crescut. Dar cât de flexibil e totul, apropo de creșterea nevoii de spațiu de depozitare, lucru până la urmă de dorit dacă se urmărește dezvoltarea afacerii?
Aici intervenim noi prin caracterul modular al halelor noastre. La Modulis, oferta începe de la 660 mp și continuă adăugând aceiași metri pătrați de fiecare dată. Parcul industrial Modulis numără 6 hale de tip M1 și alte 4 de tip M2, mai înalte și care pot fi compartimentate în două jumătăți cu aceeași suprafață.
Hale de depozitare moderne sau ultramoderne?
Milioanele de metri pătrați disponibili pentru depozitare nu prezintă același grad de modernitate. Halele mai vechi bine întreținute, ofertante din punct de vedere al facilităților, pot fi moderne, însă abia ce se construiește astăzi după noi concepte poate reda integral modernitatea așa cum este definită în prezent. Mai mult, tendințele momentului din imobiliare și industrie vizează orientarea către un viitor sustenabil, conținând indicații referitoare la ecologie, eficiență energetică și altele.
Modulis răspunde acestei provocări, acceptând-o și chiar depășind-o prin soluțiile constructive, prin dotările și facilitățile de top și prin măsurile privind autosusținerea energetică, a refolosirii apelor reziduale pentru irigarea spațiilor verzi din jur spre exemplu – am plusat până și printr-un HUB fast-charge, care să ajute pe oricine are nevoie prin cele douăzeci de stații de încărcare a vehiculelor electrice sau hibride.
Așadar, închirierea unui depozit la Modulis rezolvă cu brio mai multe probleme – am expus chiar mai multe în acest articol precedent, pe care te invităm să îl lecturezi.